Във връзка с наближаването на 24 май, празникът на светите братя

...
Във връзка с наближаването на 24 май, празникът на светите братя
Коментари Харесай

Как е правилно да се прочете съчетанието „св. св. Кирил и Методий?

Във връзка с наближаването на 24 май, празникът на светите братя Кирил и Методий, българската култура и просвета и на славянската книжовност, от фейсбук страницата " Как се написа " обърнаха внимание по какъв начин вярно да прочетем съчетанието „ св. св. Кирил и Методий ", откакто излезе и обществена позиция на Института по български език на Българска академия на науките. Тя е налична. 

" Правилно е съчетанието да се прочете „ свети Кирил и Методий ". В случая думата „ свети " е форма за множествено число, срв. при членуване: „ светите (братя) Кирил и Методий ". В писмен текст посредством удвояването „ св. св. " на съкратената дума „ свети " по традиция се значи множественото число на думата ", означават в обявата си от " Как се написа ".

" Прието е да се написа „ св. св. ", само че е вярно да се произнася единствено един път – „ свети ". Същото се отнася и за произнасянето на „ св. св. Константин и Елена ", „ св. св. Петър и Павел " и други Формата „ свети " за м.р. ед.ч. съответствува с формата „ свети " за мн.ч.: „ свети Кирил " – „ свети Кирил и Методий ", аналогично на „ български публицист " – „ български писатели ", приключва обявата.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР